Om Matilda Skoglöw
Berättande är den röda tråden i allt jag gör. Från texter, till research och publika framträdanden. En bra berättelse väcker historien till liv och får fler intresserade av vad som hänt på en specifik plats eller kanske men en specifik person. Jag drivs av att gräva fram och berätta historier som hamnat i skymundan; glömts eller gömts under århundradenas gång. Och att se sambanden mellan då och nu, vi och de som gick före.
Min bakgrund
Mina rötter finns i Blekinge och mitt hjärta runt Ölands alvar. Jag har en masterexamen i statsvetenskap och en magisterexamen i journalistik.
Jag kommer från en familj där historien alltid varit närvarande. Någon samlar på gamla vykort. En annan släktforskar. Den tredje skriver lokalhistoriska böcker. Att jobba med historia, research och berättande var - efter några omvägar - självklart.
Fokus: kvinno-historia
Jag är specialiserad inom vad som ofta kallas kvinnohistoria (egentligen är det ju en del av allas vår historia). Jag berättar om kvinnor som gått före; levnadsöden, bedrifter och - då och då - sorliga slut. Som epok ligger 1800-talet och det tidiga 1900-talet särskilt nära hjärtat. Det är extra intressant att berätta om kvinnor vars namn och gärningar suddats ut ur historieskrivningen.
Det började med en stadsvandring
Efter att jag startat mitt eget företag år 2017 började jag skapa och arrangera historiska stadsvandringar i min hemstad Karlskrona. Jag tyckte nämligen att något saknades. Karlskrona är en örlogsstad och ett världsarv med spännande historia. Men historierna som berättades handlade nästan alltid om kungar, militär, krig och ja - män.
Jag bestämde mig för att i egen regi producera en stadsvandring om kvinnor ur Karlskronas historia. Den döptes till Kvinnornas Karlskrona och blev startskottet för mitt arbete med kulturturism i Blekinge. Senare gav jag också ut en bok med samma namn, till viss del baserad på stadsvandringen.
Lokal och bortglömd historia
Parallellt med mitt arbete som frilansjournalist, researcher och föreläsare producerade och arrangerade jag mellan åren 2017 - 2020 (tills covid slog till) flera stadsvandringar i Karlskrona. De gjorde det jag ville: uppmärksammade delar av stadens historia som glömts eller gömts bort. Mina guideturer fokuserade på kvinnohistoria, industrihistoria, arbetarehistoria och historiska epidemier och katastrofer.
Under pandemin utvecklade jag konceptet Världsarvsjakten - ett event där deltagare med hjälp av en historisk skattkarta ska ta sig till undangömda delar av staden, samla lösenord och samtidigt lära sig om platsens historia. Världsarvsjakten arrangerades tre gånger. Det blev ett populärt event som också ledde till fina samarbeten med andra lokala företagare.